Akinek a madarak is Chopint énekelnek

Szerző
É. Szabó Márta

Jelzet: 780 SZ 19

1979. november 23-án, koraszülötten jött a világra É. Szabó Márta és Érdi Sándor gyermeke, Érdi Tamás. Hónapokig inkubátorban kellett lennie, de túlélte a legkritikusabb időszakot. Később azonban megállapították, hogy leválófélben van a retinája, vagy már le is vált, amely egyenértékű a vaksággal. Több műtéttel is próbálkoztak az Egyesült Államokban - sikertelenül.

Aztán felfigyeltek arra, hogy a kis Tamás mindenféle hangot megkülönböztetett figyelemmel kísér. Háromévesen majdnem besétált az óceánba, mert elvarázsolta a hangja, majd a különböző gépek hangjai kötötték le. Kezdetben csak a hangokkal, majd egyszerűbb dallamokkal kísérletezgetett. A szülők aztán egyik nap arra figyeltek fel, hogy Tamás a Marseillaise dallamát játssza a zongorán, melyet megdöbbenésükre különböző hangmagasságokban is el tudott indítani.

Tamás nyolcéves volt, mikor először lépett fel, a Pesti Vigadóban, majd nem sokkal később a Louis Braille Nemzetközi Zongoraverseny második díját hozta el Moszkvából. Egymást követték a versenyek és azokon kívüli fellépések, Magyarországon és külföldön egyaránt.

Az ő történetét mutatja be könyvében a zongorista édesanyja, É. Szabó Márta, rendre kiegészítve az édesapa megjegyzéseivel. Részletesen beszámol Tamás életének és karrierjének alakulásáról, ugyanakkor a család élete is megelevenedik a könyvben, csakúgy, mint a Cimbora című gyermekműsor készítése, melynek szerkesztője É. Szabó Márta volt.

(Forrás: kello.hu)