Dublin : az alapítás

Szerző
Edward Rutherfurd

Jelzet: R 98

A történelmi fikciók nagymestere hatalmas ívű kalandozásra csábítja olvasóit, amelynek célpontja a Zöld Sziget, azaz Írország – itt játszódik ugyanis a regény, amelyben egy bonyolult családi história apropóján a főváros, Dublin történetét meséli el.

A kezdetek a régmúltba nyúlnak vissza, azokba az időkbe, amikor még nem volt sem Guinness-sör, sem Michael Flatley, sem IRA, de még a kelták sem érkeztek meg kelet irányából. Ezután a mese átível Tara legendás királyainak korán, a kereszténység Szent Patriknak köszönhető kezdetein, a vikingek hódításának idején (akik nem mellesleg Dublint alapították…), egészen az 1500-as évek derekáig, amikor az első protestánsok megrakták a máig lobogó tűzfészket a szigetországban. Mindennek tanúi a történet főhősei, akik valamennyien az 5. században élt Conall és Deirdre egyre gyarapodó számú leszármazottai, legyenek akár O'Byrne-ek, Walsh-ok vagy éppen Doyle-ok.

Nagy ívű, magával ragadó olvasmány, amely egyszerre család- és történelmi regény, miközben hihetetlen háttértudását mozgatva Rutherfurd számos kultúrtörténeti, gazdasági és technikai érdekességet oszt meg az olvasóival.

(Forrás: kello.hu)