A Mengele-lány : a négy koncentrációs tábort túlélő szlovákiai magyar nő igaz története

Szerző
Viola Stern Fischer és Veronika H. Tóth

Jelzet: 323 S 91

Stern Rózsa Ibolya, a szlovákiai magyar zsidó lány a "Mengele-lányok" közé tartozott. Az utolsó transzportokkal 1944 júniusában érkező, akkor huszonkét esztendős lány a szelekciót követően egyike volt azoknak, akiknek el kellett szenvedniük Josef Mengele kísérleteit Auschwitz-Birkenauban. Ő is megtapasztalta Mengele kegyetlen kísérleteit az alatt a két hónap alatt, amit Birkenauban töltött.

Ezen kívül három további koncentrációs tábort is megjárt: Ravensbrücköt, Buchenwaldot és Neustadt bei Coburgot. Végül élve jutott ki az eleven pokolból - igaz, mindent elveszített, ami fontos volt a számára: családját, szeretteit és az otthonát. De a reményt soha nem veszítette el, és volt benne elég erő ahhoz, hogy az utolsó tábor melletti Siemens-gyárból megkockáztassa a szökést. Ráadásul neki köszönhetően fogták el a birkenaui láger egyik legrettegettebb felügyelőjét is.

Elveszített egy nagy szerelmet, hogy aztán szép lassan, fokozatosan találjon egy másik, egész életén át tartót. A brutális kísérletek ellenére szerencsére két lánya is született. Aztán évtizedekre hallgatott traumatikus élményeiről, majd pár éve elmesélte emlékeit Veronika H. Tóth televíziós újságírónak. Így született meg jelen kötet, amely a losonci gyermekévektől a családot érintő munkaszolgálaton és az Auschwitzba vezető úton át a szabadulásig ismerteti a Mengele-lány kálváriáját, valamint az immár Viola Fischerová néven élő nő életét. Memoárja a saját és mások sorsát örökíti meg – olyan sorsokét, amelyeknek soha nem szabad feledésbe merülniük.

(Forrás: kello.hu)