Rézi a páczban

Szerző
Cserna-Szabó András

Jelzet: 930 C 62

Cserna-Szabó András írói pályája hajnalától kezdve lelkes művelője volt a gasztronómiai témájú szépirodalomnak, s magának a gasztronómiának is. Hajlamával azonban koránt sincs egyedül a szépirodalomban, mindig is voltak (vannak és bizonyára lesznek is) írók és költők, akiket az érzéki élvezetek eme fajtája ihletett alkotásra, csalt kisvendéglők kockás terítője, elegáns éttermek damaszt abrosza, kávéházak kerek asztalkája, vagy éppen füstös kocsmák sörhabos-borfoltos pultja mellé.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy "lelki társuk", Cserna-Szabó András legújabb kötete, amelyben csupa olyan szépirodalmi és/vagy művelődéstörténeti, gasztronómiatörténeti elbeszélés kapott helyet, amelyben éppúgy szerepelnek a szerzők, mint kedvenc fogásuk, italuk, törzshelyük. Minderről Cserna-Szabó a tőle megszokott könnyed és szórakoztató módon, elegáns klasszikus műveltséggel ír, bőven fűszerezve csípős iróniával. Kilóg a sorból nyitónovellája (Ab Ovo), amelynek főhőse képzelt alak, egy túlhajszolt, gasztronómiai függőségben szenvedő bölcsész-tanár, akit annyira lenyűgöz az ételek iránti rajongása, hogy még a valóságból is kibillen. A folytatásban pedig olyan írónagyságokról és kulturális ikonokról mesél, mint Epikurosz, Hrabal, Mikszáth, Fedák Sári, Lénárd Sándor, Füst Milán, Szomory Dezső, Márai Sándor és társaik. Ezzel együtt pedig a lehető legérzékletesebben ecseteli kedvenceiket, olyannyira hogy az olvasó végül képtelen lesz ellenállni a kísértésnek, hogy repetázzon a vastag szegedi halászléből, tunkoljon a kolozsvári káposzta szaftjából, elropogtassa a Mornay-módra készült fogas pirosra sült bőrét, lenyalja a vargabéles utolsó mazsoladarabkáit a tányérról, és aztán jóízűen behörpöljön egy (de még inkább több) korsó habos sört.

Forrás: kello.hu