A szabadság illata

Szerző
Georgia Hunter

Jelzet: H 95

„Egy regénye mindenkinek van” - tartja a közvélekedés, melynek igazságát Georgia Hunter is igazolni látszik. Az első kötetével jelentkező szerző családja valós történetét dolgozta fel, kiegészítve a történelmi eseményeket némi fikcióval. Hunter tizenöt éves korában tudta meg, hogy famíliájának valamennyi tagja holokauszt-túlélő. Ekkortájt fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy dokumentarista hitelességgel feldolgozza élettörténetüket.

Az emlékezés 1939-ig vezeti vissza az olvasót, amikor a huszonöt esztendős, Addy Párizsban tanul az egyetemen, mérnöknek készül. Szülei, az ekkor ötvenkét éves édesapja, Sol és ötvenéves édesanyja, Nechuma, az ortodox zsidók vallási szabályrendszerének betartásával élnek a lengyelországi, Radom városában. Az édesanya kérleli fiát, hogy ne térjen vissza szülőhelyére, mert azt reméli, hogy Párizsban Addy nagyobb biztonságban van. A fiú azonban hazamegy, mert nagyon szereti testvéreit: Geneket és feleségét, Hertát, valamint Milát és férjét, Selimet, akiknek már van egy négy hónapos kislánya is. A huszonhárom éves Jakob már tizenöt éves korában eljegyezte szerelmét, Bellát és ott van még Addy másik húga, Halina, aki már Adammal jár jegyben. 1939. szeptemberében Németország megtámadja Lengyelországot, kitör a második világháború és ezzel kezdetét veszi a család pokoljárása is.

1939 és 1941 között a Vörös Hadsereg több mint egymillió férfit, nőt egy gyermeket hurcolt el Szibériába, ahol az embertelen körülmények következtében ezrével haltak meg a szerencsétlenek. A család egyik része ide került, néhány másik tagja koncentrációs táborba. Ezután a Kurc família tagjai a szélrózsa minden irányába szétszóródva, egymásról semmit sem tudva, a halál torkában élik át a földi poklot, ám valamennyiükben erős a hit és az akarás, hogy egyszer véget ér a szenvedésük, s bár reményük sincs arra, hogy viszontláthatják egymást. A csoda 1946-ban, Brazíliában, Rio de Janeiroban mégis bekövetkezik…

A szerző számos történelmi tényre, levéltári forrásra, rokonokkal folytatott beszélgetésekre építve írta meg lenyűgöző történetét.

(Forrás: kello.hu)