Az elfeledett falu

Szerző
Cook, Lorna

Jelzet: C 27

1943-ban, a második világháború idején az angliai Tyneham településen veszi kezdetét a történet. Sir Albert és felesége, Lady Veronika kiáll az alig több, mint kétszáz főt számláló falu lakói elé és arra kéri a helybélieket, hozzanak áldozatot a hazájukért és mindannyian hagyják el házaikat, hogy oda a brit hadsereg katonáit telepítsék be, mindaddig, amíg az angolok nem nyerik meg a háborút. Veronika ekkor még szentül hiszi, hogy nemsokára visszajönnek majd a szülőhelyükre, de ezen az estén valami olyan történik, ami három ember: Veronika, Sir Albert és egy Freddie nevű férfi életét alapjaiban változtatja meg, ezért a szereplők már soha többé nem térnek vissza a településre.

Ezután egy éles váltással napjainkban a Tynehamtól nem messze fekvő Dorsetben, 2018-ban folytatódik a történet. Melissa itt nyaral, amikor a helyi újságban elolvassa az idő fogságában rekedt faluról szóló történetet, amelyet a D-nap előtt elhagyott valamennyi lakója, hogy a brit katonáknak adjanak otthont a partraszállás előtt. Melissa megunja, hogy barátja, Liam hiába tanítja szörfözni, így elhatározza, hogy sokkal fontosabb dolgokra fordítja az idejét, végére jár annak, hogy a most ismét megnyitni kívánt falu lakosságával mi történt egykoron. Az ismert történész, Guy Cameron mond beszédet a hivatalos megnyitó ünnepségen. Melissa megismerkedik a férfivel, aki egy emléktáblához vezeti és elmeséli, hogy a nagymamája is azok között volt, akiknek annak idején el kellett hagyniuk a falut. Ezután szoros barátságot kötnek, majd később már gyengéd érzelmekkel fordulnak egymás felé és a férfi olyan titkokat tár fel Melissa előtt, amelyek nyomán kiderül, mi történt a sorsdöntő éjszakán, amely felfedi Veronikának és szerelmének, Freddie-nek múltba vesző rejtélyét is. Melissa „nyomozása” során elmélyül szerelme Guy-jal, és a regény végére elfoglalják a házat, amely a férfi jogos öröksége.

A történetben valós tények sora keveredik a fikcióval, amelyről könyve záró részében számol be a szerző, amikor leírja, hogy Tyneham azóta soha nem népesült be, és lakóinak száma mára már nulla fő. 

Forrás: www.kello.hu