Égig érő történet

Szerző
Richard Powers

Jelzet: P 88

„A legjobb regény, melyet a fákról írtak” – írja ajánlóként PEN/Faulkner- és Orange-díjas kolléganője, Ann Patchett Richard Powers legújabb könyvének borítóján.

A 2019-ben irodalmi Pulitzer-díjjal kitüntetett amerikai író tizenkettedik regényének főszereplői az élővilág látszólag mozdulatlan őrállói, a fák. A légierő rakodásvezetőjének gépét lelövik a vietnámi háborúban. A katona életét az menti meg, hogy egy fafojtó fügefára zuhan. Egy festőművész százévnyi fotóportrét örököl, mindegyik kép ugyanarról a pusztulásra ítélt gesztenyefáról készült. Egy keményen bulizó egyetemista lány hozzáér a villanyvezetékhez, bele is hal az áramütésbe, hogy azután légi és fénylények lökjék vissza az életbe. Egy hallássérült tudós fölfedezi, hogy a fák kommunikálnak egymással. Ők négyen és további öt idegen végső, erőszakos együttlétre jönnek össze, hogy megmentsék az amerikai földrész utolsó, néhány hektárnyi érintetlen erdejét.

Richard Powers könyve szenvedélyesen és elsöprő erővel mutatja be a környezetvédő aktivisták elszántságát. Az Égig érő történet – akárcsak a fák évgyűrűi – koncentrikus körökben bontja ki az egymásba fonódó mítoszokat a polgárháború előtti New Yorktól a csendes-óceáni partvidék 20. század végi fakitermelési válságáig és azon is túl. Meggyőző erővel ábrázolja, hogy az emberi mellett létezik egy másik világ: hatalmas, lassú, minden részével egymásba kapcsolódó, leleményes, de számunkra szinte láthatatlan.

A vaskos kötet azoknak szól, akiket elkeserít, hogy az ember önző módon pusztítja a természetet, s akik bíznak abban, hogy ez a folyamat még megállítható.

Forrás: kello.hu