Egy ígéret földje : elnöki memoár

Szerző
Barack Obama

Jelzet: 320 O 10

A vaskos kötetből az Amerikai Egyesült Államok 44. választott elnökének politikai pályáját ismerhetjük meg: Barack Hussein Obama 2008 és 2016 között vezette a világ egy legerősebb országát, amely éppen az elnök beiktatása évében élte meg az egész világra is kiterjedt gazdasági válságát, amely egyedülálló volt volumenét tekintve az USA modern történelmében. A kötetben Obama az első száz oldalon fiatal éveiről, családtagjairól, a hozzájuk fűződő mély személyes kapcsolatáról, érzelmeiről ír. Bár a könyv egy politikus politikai memoárja, amelyben az elmúlt évek intézkedéseinek okait, hátterét és motivációját vázolja fel, mégis szépírói szinten fogalmazza meg mindezt, valóban izgalmas és szórakoztató olvasmány, amelyben a feszültség tapintható: együtt izgulhatjuk végig (bár tudjuk, hogy győzni fog), a szenátori választásokat, az elnöki kampány két évét, melyben először a rivális demokrata jelöltekkel folytatott heves vitákat követhetjük nyomon.

A könyv a jelenünk szempontjából is komoly téttel bír, mivel Obama mint exelnök, az akkori alelnökének, a mostani (46.) elnöknek, Joe Bidennek is megfesti személyes és politikai portréját. A könyvből az alulról szerveződő, ténylegesen működő demokrácia felemelő, olykor bosszantó pillanatai ismerhetők meg: sikerek és kudarcok egyaránt jelen voltak Obama életében, melyet a fekete közösségekkel ápolt mély szellemi és emberi kapcsolatok, valamint az országon kívüli élet és tanulás éveinek bemutatása csak tovább színesít és tesz megindítóvá. Obama története egy igazi sikersztori, de nem naiv tündérmese: a rendszer, az ország lehetőségei öltenek benne testet.

A könyvből Obama megválasztását követően a 2008-as nagy válság okait is megismerhetjük. A könyv igen adatgazdag: a politika szereplőit beazonosíthatjuk mind a demokrata, mind a republikánus oldalról, a Bush-kabinet vezetői tagjait, majd Obama közeli stábját. A gazdaság mellett társadalmi intézkedései, az egészségügyi reformok, valamint az elhibázott iraki háború lezárása is mind Obama nevéhez kötődik. Eseményekben gazdag nyolc év volt, melyet a populista vezetőkkel szemben a valódi szakpolitika jellemzett.

Ez az olvasmányos, magával ragadó könyv hűen példázza Barack Obama meggyőződését, hogy a demokrácia nem fentről jövő adomány, hanem az empátián és kölcsönös megértésen alapuló érték, amelyet nap mint nap együtt kell tovább építenünk.

Forrás: kello.hu