A fekete trikó

Szerző
Jorge Zepeda Patterson

Jelzet: Z 42

A Tour de France a világ legismertebb országúti kerékpárversenye, amelynek története száz évre nyúlik vissza. A három héten át tartó verseny Franciaországban veszi kezdetét, a résztvevők a későbbiek során a szomszédos országokban is „tekernek”. A táv szakaszokra bomlik – egyik településtől a másikig tart – és mindegyiket külön versenynek tekinti a bíráló bizottság. Az időeredményeket versenyzőnként összesítik, ezután állapítják meg a végső sorrendet, ekkor dől el, hogy ki nyerte a „Tourt”.

A regényben a versenyre 2006-ban kerül sor, és úgy tűnik az évek múlásával egyre nőtt a tétje ennek az elit vetélkedésnek, sokan bűncselekmény elkövetésétől, akár a gyilkosságtól sem riadnak vissza, hogy az első helyen végezzenek. Most is erről van szó, valaki ugyanis módszeresen kezdi eltenni láb alól a versenyzőket. Marc Moreau valamikor a katonai rendőrségnél szolgált, remekül kerékpározik, nem csoda hát, ha a versenyt lebonyolító bizottság őt kéri fel, derítse ki, hogy ki lehet a titokzatos gyilkos. Moreau „beépül” a kerékpárversenyzők soraiba, de ekkor döbben rá, milyen lehetetlen küldetést vállalt, mert a csapatban egyként gyanús mindenki, de főként Marc egyik régi barátjára terelődik a figyelem…

Különös világba vezeti olvasóit a szerző, miközben szövi a krimi és a thriller határán mozgó történetét, amelynek során feltárul ennek az amatőrök elől elrejtett, zárt közösségnek valamennyi „különcsége”, azok az intrikák és „hatalmi játékok”, amelyek bármi áron, de győzelemhez akarják juttatni a megszállott versenyzőt. Annak megoldását, hogy a mostanra már „gyilkos játékká” vált versenyben, ki lesz a győztes és lelepleződik-e a titokzatos elkövető, csak az izgalmakban bővelkedő, jól megírt történet végén tudja meg az olvasó.

Forrás: kello.hu