Hatalmasok gyermekkora : 23 történelmi személyiség ifjúsága

Szerző
Hahner Péter

Jelzet: 920 H 11

Újabb színvonalas történelmi ismeretterjesztő kötettel jelentkezik Hahner Péter. Ezúttal huszonhárom meghatározó történelmi személy gyermek- és ifjúkorát vizsgálja, Nagy Sándortól John F. Kennedyig. Milyen családi, iskolai, társadalmi tényezők hatottak rájuk? Milyen vonásaik jelezték előre, hogy "nagy emberek" lesznek? Környezetük felismerte különleges képességeiket? Elősegítették vagy inkább gátolták ezek kibontakozását? Már gyermekkorukban készültek valamilyen rendkívüli szerepre, vagy csak hagyták, hogy alakuljanak a dolgok?

Milyen oktatásban részesült például VIII. Henrik lánya, a későbbi I. Erzsébet? Miként tettetett alvást a kis XIV. Lajos, amikor a Fronde-felkelés tagjai betörtek a királyi palotába? Hány évesen vett részt első vadászatán Ferenc József? Mire tért ki első iskolai fogalmazványában Abraham Lincoln? Mi volt Lenin kedvenc regénye gyerekkorában? Mit csinált állítása szerint a rossz iskolai bizonyítványával Adolf Hitler? Hogyan rugdalta szét az igazgató szalmakalapját Winston Churchill?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre igyekszik válaszolni a szerző, a rendelkezésre álló - gyakran hiányos vagy vitatott - források alapján a fekete-fehér illusztrációval ellátott kötetben.

(Forrás: kello.hu)