Hívnak a csillagok

Szerző
Emma Donoghue

Jelzet: D 81

Új regénnyel jelentkezik A szoba és A rokon című bestsellerek szerzője, Emma Donoghue. A jelenleg zajló koronavírus-járvány okán a regény vélhetően sokakat érdekelni fog, a történet ugyanis a spanyolnátha száz évvel ezelőtti tombolása idején játszódik.

1918 novemberében járunk, a helyszín pedig Írország, amelyet ráadásul a háborún túl az angolokkal való fegyveres konfliktusok is alaposan megtépáztak. Julia Power nővér egy dublini kórház szülészetén dolgozik. A harmincéves ápoló már átesett a betegségen: bár alaposan megviselte az egész, szerencsére túlélte. De a szülészeten sincs egyszerű dolga, hisz a várandós mamák között is vannak olyanok, akik elkapták a vírust, s ő pont a karanténosztályon teljesít szolgálatot. A történet elején egy kifejezetten nehéz nap vár rá, a kórházba beérve ugyanis megtudja, hogy minden más nővér kidőlt és egész nap egyedül kell vinnie az osztályt. Egy teljesen kezdő fiatal önkéntes, Bridie Sweeney van csak a segítségére, ráadásul az osztályos orvost is egy külsős általános orvos helyettesíti, Dr. Kathleen Lynn, akiről azt beszélik, hogy lázadó és állítólag a rendőrség is keresi. A három nő három nap leforgása alatt megváltoztatja egymás életét.

A szűkös, sötét szülészeti osztály lakóit a járvány megtizedeli, de a rettegéssel teli világban újszülöttek születnek. Az anyák és a személyzet kifogyhatatlan gyengédséggel, emberségesen, kitartóan, bátran teszik a dolgukat, helyt állnak a lehetetlennel határos helyzetben.

Mindig van remény, és nincs olyan szörnyűség, amiből ne lenne kiút – üzeni új regényével Emma Donoghue.

Forrás: kello.hu