Kékre szeretni : feldolgozásregény

Szerző
Tisza Kata

Jelzet: T 55

A „lélekregény” megrendítő története a szerző pszichológiai tudásából, terapeuta gyakorlatából és vélhetően saját élményeiből táplálkozik.

A vallomásmozaikokból felépülő regény két szereplője, Nóra és Dávid. Az ő szerelmük történetének állomásait mindkét fél szemszögéből láttatja Tisza Kata, végtelen érzékenységgel, miközben nem ítélkezik egyik szereplője fölött sem. A fiatalok kapcsolatának kezdetén Nóra „rózsaszínben” látja a világot, bár néhány intő jel, már ekkor is mutatkozik. Többek között, amikor Dávid leplezetlen agresszióval teszi magáévá. A férfi ezt szerelmének és vágyának féktelenségével magyarázza, ám lassan tisztulni kezd a kép és kiderül, hogy a számos pszichés betegséggel, depresszióval, bipoláris zavarral kezelt, nárcisztikus vonásokat is mutató férfi nem szedi a gyógyszereit és szabad folyást enged „állati” ösztöneinek. Nóra csapdába kerül, de ekkor még úgy érzi, annyira szereti Dávidod, hogy nem tud és nem is akar szabadulni szerelme szorításából. Lassan rá kell döbbennie, hogy kapcsolatfüggő, ő maga is rengeteg, lelkében „megkövesedett” traumát hordoz, amelyek eredője gyermekkorába nyúlik vissza. Depressziós apa, elfoglalt édesanya „kényszerítették” arra a lányt, hogy már kiskamaszként megtapasztalja, csakis magára számíthat. Nóra a kapcsolatuk elején úgy érezte, Dávidra számíthat és ez a szerelem lesz az, amely megmenti majd az élet számára. De nem ez történik, a verbális és fizikai agresszió megtöri őt (a regény címe, a Kékre szeretni a „kékre verni” kifejezés „parafrázisa”) míg végül egy hosszú folyamat befejezéseként pontot tud tenni erre a mérgező, testét, lelkét megnyomorító kapcsolatra…

A szereplők lélekállapotát kíméletlen őszinteséggel feltáró regény Nóra és Dávid belső monológjaiból és a terapeutájuknál tett vallomásaikból épül fel. Minden sora, minden mondata mély életigazságokat hordoz, ennek okán bizonyára számos olvasó talál majd olyan „motívumot”, amely megérinti, és arra készteti, hogy akár ő maga is szembe tudjon nézni „vakvágányra futott” életével, sorsával.

Kiemelkedően jó regény, amely a párkapcsolatok útvesztőjében bolyongóknak, mindazoknak, akik hajlandók a változtatásra életmentő lehet.

Forrás: kello.hu