A képek története

Szerző
David Hockney és Martin Gayford

Jelzet: 700 H 72

A brit művészettörténész‒kortárs festő szerzőpáros, Martin Gayford és David Hockney felnőtteknek szánják kettejük dialógusán alapuló, vaskos kötetüket.

Képek vesznek körül minket: laptopon, telefonon, magazinokban, újságokban, olyan könyvekben, mint ez, és – még mindig – ott lógnak a falakon is. Legalább annyit gondolkodunk képekben, mint szavakkal, képekkel álmodunk, és rajtuk keresztül próbáljuk megérteni az embereket és a környezetünket. Ám a képeket eddig ritkán tekintették önálló kategóriának. A képek különböző fajtáinak, mint a festészet, a fotográfia vagy a film, sokszor megírták már a történetét, érdekes módon a képek történetét viszont nem. A sikeres, keresett festőművész, David Hockney (a könyv párbeszédében DH-val rövidítve), akinek képei milliárdokért kelnek el, és Martin Gayford (MG) műkritikus, életrajzíró izgalmas beszélgetést folytatnak: feltérképezik, hogyan és miért készítenek több ezer éve képeket az emberek. Mindkét megszólaló a magasművészetből és a popkultúrából egyaránt hoz példákat, és a különböző korok és médiumok meghökkentő egymásra hatásaira, kapcsolataira mutat rá. Unásig ismert képekre olyan friss szemmel nézhetünk most, mintha először látnánk őket.

A színvonalas, széles körben ajánlható kötetet hosszas (350 tételes) végjegyzet apparátus, valamint a könyvben való tájékozódást segítő név- és tárgymutató egészíti ki.

Forrás: kello.hu