Lány az olajfák alatt

Szerző
Leah Fleming

Jelzet: F 64

Leah Fleming áradó mesélőkedvvel szövi történetét két idősíkon. Egyfelől napjainkban járunk, másfelől azonban - Penelope George fiatalkori emlékeinek életre keltése során - 1941 májusában, a második világháború vérzivataros esztendeiben találja magát az olvasó.

A történet szerint az idősödő Pen nénit a 2000 évek elején unokaöccse, Lois West és annak fia, Alex Krétára invitálják, hogy ott egy születésnapi partin vegyen részt. A harcias modorú néni először elhárítja a meghívást, ám amikor végül mégis kötélnek áll, és elutaznak együtt Kréta szigetére, különös időutazás veszi kezdetét.

Az egymásba játszatott idősíkok történései során arra derül fény, hogy Penelope George (görög nevén Georgiou) a háború éveiben ápolónőként dolgozott a szigeten, amikor brit ejtőernyősök landoltak ott. A katonák a hegyekbe menekültek, itt kerestek és találtak szállást a jólelkű gazdálkodó parasztok házaiban. A helyi hatóságok folyamatos zaklatásának voltak kitéve mind a katonák, mind Penny is, de szerencsére a ház gazdája, Papadikisz mindig megvédte őket. Nemsokára Penelope beleszeretett az egyik angol katonába, Bruce-ba. Csodálatos szerelemmel teli időszak vette kezdetét, de a háború réme, a zsidóüldözés már sötét árnyként vetült a szigetre és a sors kegyetlen, mert Penny szerelme meghal…

Hatvan év múltával, amikor az idős asszony visszatér a szigetre, magához ölelheti kedvese naplóját, és ebből is bizonyságot nyer, Bruce egykori, tiszta érzelmei felől. Már nem tekint vissza szorongó félelemmel a múltra, most már – bár tudja – nem sok ideje van hátra az életből, mosolyogva tekint a jövőbe. Romantikus családregény, amelynek során számos titokra is fény derül.

(Forrás: kello.hu)