Legvégül a szív

Szerző
Margaret Atwood

Jelzet: A 94

A neves kanadai írónő 2015-ben írt regényével az amerikai világ egy alternatíváját tárja olvasói elé. A „mi lett volna, ha…” kérdését, miszerint az amerikai gazdaság összeomlik, és egy társadalmi rendet nélkülöző anarchikus világ alakul ki, a 2008-as válság, valamint a koronavírus-járvány okozta jelenlegi kétes helyzet Atwood regényének tartalmát a fiktív térből a véres valóság világába transzponálhatja. A regény ugyanis egy olyan alternatív Amerikát mutat be, ami azért lehet húsba vágóan fenyegető és kijózanító, mivel a megvalósulásának minden lehetősége adott a mai napig.

A történet szerint a keleti térség gazdaságilag összeomlik, és bár ez nincs részletesen kifejtve, annyit megtudunk, hogy a bankszektor dől be először, ami maga után vonja a munkanélküliséget, a prosperáló cégek kivonulnak a területről, és a lavina alján a fiatal házaspár (Stan és Charmaine) ott találja magát egy olyan jelzáloghitellel, melyet már nem tudnak tovább törleszteni, ráadásul mindketten elveszítik munkájukat. A nő egy bárban tud végül elhelyezkedni pincérnőként, míg Stant túlképzettsége miatt nem alkalmazzák sehol. A házukat elveszítik, egyetlen megmaradt vagyontárgyuk, mely viszonylagos biztonságot adhat nekik, az autójuk, ami ettől kezdve egy kényelmetlen lakásként megóvja őket a környéken portyázó egyre inkább elszaporodó fosztogató bandáktól. A történet itt veszi kezdetét, és ekkor, a végső kilátástalanság pillanatában jut tudomásukra egy olyan lehetőség, amit épeszű ember ebben a kiszolgáltatott helyzetben nem hagyhat ki. Consilience városába önkénteseket keresnek, egy projektben kell részt venniük (Pozitron Projekt), ami tiszta otthonnal, biztos egzisztenciális keretekkel jár, ám csak minden második hónapban, a váltás idején egy börtönben kell kivárniuk a következő hónapot. A női protagonista azonban nem tud alkalmazkodni a szigorú szabályokhoz, minden tiltás ellenére szenvedélyes viszonyt kezd az egyik – hozzájuk hasonló – bentlakóval, s ezzel előre nem látott események láncolatát indítja el.

A hazánkban is igen népszerű írónő disztópiája a társadalom és gazdaság problémái mellett előtérbe kerülnek az egyéni lét, legfőképpen a szenvedély kérdései: meddig mehet el az ember a másik birtoklásában anélkül, hogy elveszítené önmagát?

Forrás: kello.hu