Lelki elsősegély gyermekünknek

Szerző
Alicia Eaton

Jelzet: 150 E 10

Sajnos a tempó és stílus, amit a világ felvett a huszonegyedik század elejére, megviseli immár nemcsak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is, akiben az iskolai és társadalmi, társasági elvárások már egészen kicsi koruktól kezdve elkezdik generálni a stresszt, a félelmeket, a szorongást. Ez a kötet azért íródott, hogy tanácsot adjon az aggódó szülőknek ahhoz, hogy segítséget tudjanak nyújtani effajta problémákkal küzdő csemetéjüknek. Emellett kiderül belőle, hogy mi a különbség félelem, fóbia és szorongás között; hogyan befolyásolja a kimondott szó a gondolkodásunkat és az érzéseinket; mit mondjunk és mit ne a szorongó gyermeknek; illetve melyek azok a pszichológiai technikák, amelyek segíthetnek a szorongás legyőzésében.

Az első részben a szerző megismertet a gyermeki elme működési mechanizmusával. A folytatásból kiderül, hogy miként kezdeményezzünk beszélgetést a problémáról, melyek az első teendők (célmeghatározás, jutalmazás, naplóírás), milyen elsősegélytechnikák és -stratégiák állnak rendelkezésünkre (relaxációs módszerek, pszichoszenzoros és vizualizációs technikák), illetve tíz példaértékű eset kielemzése kapcsán kiderül, hogy az elméletet mi módon ültethetjük át a gyakorlatba. Ez utóbbi fejezetben olyan problémák kezeléséről esik szó, mint a lámpaláz, a félelem a kutyától, póktól, orvostól, iskolától, iskolatársaktól vagy utazástól, illetve a gyerekkori stressz miatti alvászavarok.

A kiváló tippekkel teli tanácsadó kötet jó szívvel ajánlható minden szülő, pedagógus figyelmébe, és a laikus számára otthon is elvégezhető gyakorlatok bevetésével azonnal alkalmazható stratégiákat kínál.

Forrás: kello.hu