Őszinte szavak

Szerző
Clare Pooley

Jelzet: P 85

Egy zöld füzet áll a romantikus történet középpontjában. A hetvenes éveiben járó, Julian Jessop magányosan él a házában, amelyet még 1961-ben vett bérbe, lassan azonban lejár a több, mint ötven esztendőre vonatkozó bérleti viszony és a tulajdonos nem akarja meghosszabbítani a szerződést. Az idős férfinek már meghalt a felesége, Mary és elveszítette kedves kutyáját, Keithet is, úgy érzi magányát már semmi és senki nem tudja oldani. Ekkor elhatározza, hogy naplót kezd írni – meggyőződése, hogy az emberek nem őszinték másokhoz és önmagukhoz sem – úgy érzi, ha papírra veti sorait, írásban végre őszinte lehet, így az Őszinte szavak könyve címet írja fel a füzet borítójára.

Már jó néhány oldalt telekörmölt önvallomásával, amelyben az aktív életében művészként élt férfi bevallja, hogy sohasem értékelte igazán, amije volt, magányosan jött rá arra, hogy főként az emberi kapcsolatait nem becsülte meg igazán, visszatekintve már pontosan tudja, hogy sok mindent másképp kellett volna tennie. Egy napon Monica kávézójában, ahová naponta lejár reggelizni, otthagyja a füzetét, arra kérve azt, akinek kezébe kerül az iromány, hogy saját életének krónikájával folytassa az általa megkezdett őszinte sorokat. Monica is beleír néhány sort, majd a közeli borozó asztalára teszi le a füzetet, így kerül Timothy Hazard Ford kezébe a krónika, és a magányos férfi szintén beleírja életének történetét.

Később a füzet a London felé tartó vonaton utazó, Riley táskájában köt ki, a fiatal férfi elolvassa Hazard bejegyzését, majd maga is hozzáadja saját történetét, amelynek lényege, hogy képtelen hosszú kapcsolatokra, mert úgy véli túl önző ehhez és ezért van magányra ítélve. Alice a következő, akihez eljut a napló, férjével Max-al elég sok problémájuk van, kezd kihűlni a házasságuk, a nő sokat van egyedül gyermekükkel, Bunthyval, és mindezt le is írja a füzetbe. Az egyre gyarapodó, sorsokkal teli napló Alice látogatójának, az önkéntesként dolgozó Lizzi-nek a kezébe kerül és ő is papírra veti a maga történetét.

A zöld füzet krónikásainak élete lassan egybeforr a kötet lapjain. Amikor a füzet végül visszakerül eredeti tulajdonosához, ő egy park padján ülve olvasni kezdi - eközben örök álomba szenderül…

Forrás: kello.hu