Sorshasadás

Szerző
Jennie Fields

Jelzet: F 57

Rosalind Porter atomfizikusként dolgozott a második világháborút megelőző években. A tudós nő a Manhatten-terv projektjében a híres atomfizikus, az 1938-ban Nobel-díjat kapott, Enrico Fermi keze alatt végezte tudományos munkáját. Ez idő alatt ismerkedett meg a szintén kiváló fizikussal, kollégájával, Thomas Weaverrel, akivel csakhamar szenvedélyes szerelmi viszonyba kezdett. A háború végével azonban ez a kapcsolat darabokra tört, mert a férfi „hátba szúrta” Ros-t, akinek ezután azt is tudomásul kellett vennie, hogy elbocsátották a munkahelyéről és az édesapja is meghalt. Rosalind ekkor úgy döntött, hogy egy áruházban fog dolgozni és megpróbálja elfelejteni a tényt, hogy az ő munkájának is köze volt ahhoz, hogy az atombomba 1945 augusztusában embertelen pusztítást végzett Japánban.

A háború után öt évvel az áruházban, ahol dolgozik, felbukkan Weaver, és nemsokára az FBI ügynökei, akiknek tudomása van arról, hogy annak idején a férfivel együtt dolgozott, felkeresik Ros-t. A csoportot vezető ügynök, Charlie Szydlo különleges feladattal bízza meg a nőt: kémkednie kell egykori szerelme, Weaver után, ugyanis az amerikai hírszerzés arra gyanakszik, hogy a férfi a szovjeteknek szolgáltat ki titkos adatokat. Rosalind elvállalja a feladatot, mert a lelkiismeretét nem hagyja nyugodni a bűntudat, hogy miféle bajt szabadít a világra Weaver azzal, ha a szovjetek kezére játssza át a nukleáris titkokat. Felderítése során szomorúan veszi tudomásul, hogy egykori szerelme már nős és a feleségét is felhasználja titkos ügyleteinek lebonyolítására. Közben Charlie és Ros között a barátságon túlmutató, egyre erősödő érzelem szövődik, amikor a nő megkapja a hírt, hogy Weaver halott…

A valós történelmi eseményekre is épülő regény egy olyan okos és kemény nőről szól, aki tudásával a 20. századi előítéletek ellenére kivívta helyét a férfiak világában.

Forrás: kello.hu