Tűzkirályné

Szerző
Joanna Courtney

Jelzet: C 30

A Shakespeare királynéi címmel útjára indított történelmi sorozat legújabb darabjával jelentkezik Joanna Courtney. A most megjelenő Tűzkirályné a 7. század eleji Dániában játszódik, és főhőse Ophelia, akit a világ Hamlet zavart lelkű szeretőjeként ismer.

Fiatal lányként tehetetlenül nézi végig, ahogy az édesanyja – a régi szokás szerint – a nemsokkal korábban elhunyt férje máglyájára veti magát, és így maga is meghal. Ezután a nagybátyja, Peder, Jütland nőtlen kincstárnoka neveli fel. Érhető, hogy úgy dönt: soha nem fog megházasodni, sőt nem kötelezi el magát egyetlen férfi mellett sem. Évekkel később, amikor női harcosként felesküszik gyermekkori barátja, a herceg, Hamlet kardjára, és főkapitányként feltétlen hűséget fogad neki, a trónörökös valódi vágyát – a házasságot – akkor is elutasítja. Amikor azonban kapzsi nagybátya Hamlet életére tör, Ophelia minden lehetséges eszközt bevet barátja megmentése érdekében. Azzal azonban egyre nehezebben tud kezdeni valamit, hogy lassan ő is beleszeret Hamletbe…

A regény érdekesen, Ophelia szemszögéből mutatja be a jól ismert történetet, és egyben a pogány és a keresztény hitvilág összecsapását is szemlélteti. A kötetet a szerző történelmi jegyzetei zárják.

Forrás: kello.hu