ZÁRVA VAGYUNK!

Kedves Olvasóink!

A koronavírus fertőzés elleni védekezés jegyében, fenntartói döntés értelmében az ajkai kulturális intézmények, így a Városi Könyvtár, a Bogáncs gyermekkönyvtár, a Padragi Fiókkönyvtár, az Információs Központ, illetve a Városi és a Bányászati Múzeum is határozatlan ideig szüneteltetik személyesen igénybe vehető szolgáltatásaikat (pl. dokumentumkölcsönzés és -visszavétel, rendezvények, csoportos foglalkozások, tárlatvezetések, stb).

Távolról igénybe vehető online szolgáltatásaink (keresés és böngészés a katalógusban, előjegyzés) továbbra is elérhetőek.

Munka zárt ajtók mögött

Kedves Olvasóink!

Ahogy már értesültek róla, március 17. óta könyvtárunk is zárva tart. Ez a kényszerű szünet a mi esetünkben nem jelent szabadságot: mindig találunk olyan munkát, amelyet el tudunk, vagy el kell végeznünk. Kollégáink ezekben a napokban, hetekben a zárt ajtók mögött az ajkai helyismereti cikkadatbázist építik, amelyet, reméljük, Önök is minél többet fognak használni. Ebbe szeretnénk most kicsit beavatni Önöket.

Színezzünk!

Több tucat külföldi múzeum és könyvtár tette ingyenesen letölthetővé a színezőit a koronavírus-járvány miatt, így most bárki hozzáférhet a híres gyűjtemények alkotásainak színezős változataihoz. Ahogy arra az utóbbi években sokan rájöttek már, a színezés nemcsak a gyerekeknek szórakozás, hanem felnőtteknek is jó relaxációs technika lehet. Most, hogy mindenki otthon ül és igyekszik magát távol tartani a többi embertől, még eggyel több okunk lehet rá, hogy kipróbáljuk magunkat ebben a műfajban.

Kortárs magyar szerzők művei az interneten

Kedves Olvasóink!

Ma a Digitális Irodalmi Akadémiát szeretnénk a figyelmükbe ajánlani. A DIA 1998 tavaszán jött létre. Feladata a legújabb kori és kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotásainak digitalizálása, megőrzése és közvetítése.

Számos ismert magyar szerző műve ingyenesen elérhető és olvasható az oldalon, amelyet itt érnek el: https://pim.hu/hu/dia

Jó böngészést!
 

Angolul tanuló, tudó olvasóinknak ajánljuk

A koronavírus-járványra való tekintettel április 22-ig megnyitotta a könyv- és magazintárát a világ egyik legnagyobb digitális könyvtára, a Scribd. Hogy ez mennyire jó hír mindenkinek, aki most otthon tölti a mindennapjait, azt nem is lehet szavakkal leírni. Érdemes átböngészni a kínálatot: https://www.scribd.com/books

Többek közt Atwood, Neil Gaiman és Harari-könyvet is lehet találni, de gyerek- és non-fiction könyvek, valamint hangoskönyvek is elérhetők.

 

Péterfy Gergely és a kitömött barbár minden este!

„Vesztegzár? Karantén? Olvass nagyregényt! Házhoz hozzák!” – írta Péterfy Gergely Facebook-oldalán még március elején. Ezzel a felvezetővel ajánlotta az olvasóknak Aegon-díjas regényét, a Kitömött barbárt, amelyben a kolerajárvány témája is szerepet kap. Az író később úgy döntött, hogy a krízishelyzetre tekintettel minden este felolvas egy félórás részletet a könyvből.